GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 7 of 7

Hybrid View

  1. #1

    Default 89 2500 Sub sputters & dies under load - 350 small block

    I dont know what has happened during my tune up.The motor will idle & rev in neutal all day, but when i put it in gear & go to accelerate it starts backfiring & will cut off sometimes.

    here's what I did this morning as a simple tune up:
    changed spark plugs to stock ACDELCO, same plugs that were in it.
    changed distributor cap & rotor, same cap & rotor style that were in it.
    changed spark plug wires, did one wire at a time to make sure I didn't mess up firing order.
    changed ignition coil to MSD ingnition coil
    changed air filter

    I've checked the firing order twice, it right.

    I dunno what the heck I did, any help is very much appreciated.

  2. #2

    Default

    Vaccum leak?...my brother-in-laws truck is a '96 chevy and his would do the same thing...found out it was a vaccum leak and all is good now!...just throwing that out there

    2009 Chevrolet Silverado 1500 LT Z71 Crew Cab "All-Star Edition"

    Line-X'd Bed
    Line-X'd Custom Brush Guard(Heavy Duty)
    5.3L Flex Fuel
    275/65R18 Toyo Open Country AT2's
    2" Rough Country Leveling Kit(want to get the 2.5 RC kit)
    EGR In-Channel Vent Visors
    Exterior PLUS Package
    Interior PLUS Package
    K&N Drop-In Air Filter
    ProFlaps
    Cat-Back Dual Exhaust
    Black Bowties
    Diablo Sport Predator(AFM Disabled)
    ProFlaps
    Towing Mirrors
    Next Planned Mods
    Blacked out Tail Lights
    Aftermarket Rims

  3. #3

    Default

    I'll check the vacuum lines again. Thanks.

  4. #4

    Default

    No, they all seem to have a good seal. As far as which hoses, I've checked all the hoses coming out of the throttle body.

  5. #5

    Default

    The problem may not be as severe as I originally listed. Sometimes the truck with back up the driveway, pull out the subdivision. But will start sputtering & backfiring when I get on the road. It seems to lose power & dies sometimes. I have to limp it back home sputtering & moving slow. I'm stumped...

    - - - Updated - - -

    Oh and I must add the truck ran ok before my tune up. I drove it an hour and a half from where I bought it without a problem prior to the tune up

  6. #6
    Sr. Engineer
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Indianapolis, In
    Posts
    493

    Default

    There are some combinations of miss wired plugs that will run and exhibit the symptoms you describe. There are aftermarket caps that look EXACTLY like stock but have an internal wiring scheme that allows the plug wires to be routed so that they do not cross over each other. Make sure the firing order matches the cap you have.
    2000 GMC YUKON SLT, 5.3L tow pkg, G80 rear/w 3.73 gear

Similar Threads

  1. 89 c6000 small block to big block engine swap
    By chapman1200 in forum GM Powertrain
    Replies: 1
    Last: 05-25-2012, 09:28 AM
  2. '88 Blazer sputters and misses under load
    By flatearthling in forum Chevy Blazer Forum (GMC Jimmy)
    Replies: 9
    Last: 08-04-2011, 02:12 AM
  3. 1996 Silverado Spits and Sputters under load?!?!?
    By Rbernsdo in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 11
    Last: 10-23-2010, 11:37 AM
  4. '02 Suburban dies under load / power
    By kbroderick in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 6
    Last: 10-21-2010, 10:40 AM
  5. '02 6.0 2500HD Dies Under Load
    By Xyclone in forum GM Powertrain
    Replies: 3
    Last: 10-02-2009, 08:48 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •