GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default 96 S10,6cyl,4L60 problem..

    Please dont let this go un-answered.Surely this can't be THAT rare..
    I have read through the threads and found my trans problem and it's given solution:

    PROBLEM:"Transmission does not shift automatically, only manually."
    SOLUTION:"Swap in a known-good PCM, check wiring, check other sensors such as VSS and TPS"

    -I am going through a rough time financially and will have to do the work myself so i am going to further explain what's going on in hopes of pinpointing the the problem better..

    The fluid level is fine,new trans filter,and electrical connection clean and dry.
    The only code showing is for an O2 sensor.
    No fuses are blown.
    The speedometer and odometer work fine.
    When braking from drive(at a stop sign)-trans kicks out of gear,and must start manually back in 1st.

    Must manually start from first gear,get up to about 20mph or so,LET OFF THE GAS,shift manually into 2nd,Wait a second for the gear to kick in,then re-apply the gas,(and so on when upshifting)-The reason for letting off the gas when manually upshifting is, untill you feel the gear engage,if you don't wait for the gear to engage and apply the gas,you will hear a loud high pitch "groan" (from the torque converter?)-Until you let off the gas.

    Again,i know the "textbook" answer,but it's multiple choice and i'm hoping someone can narrow it down.
    Please help if you can.

    - - - Updated - - -

    Trans is 4L60(E)

    - - - Updated - - -

    I'm still checking in on this guys,-If anybody has an answer please post.

  2. #2

    Default

    Welcome to the G M T C ! There are other "tech" forums where you might get some help. Good luck.


    2010 Z/71 Colorado C/C
    Black 4X4 w/5.3L V8
    ===============
    2007 Winnebago Adventurer
    w/8.1L Chevy & Allison 6spd.
    Canyon Lake, Texas

  3. #3

    Default

    Ok no promises but I think it's one the torque converter or the tranny is one foot out the door. Does it shake or rattle? How much mile dos it have

  4. #4

    Default

    Sounds like a modulator

Similar Threads

  1. 4l60-e problem
    By Gracer26 in forum Chevy Silverado Forum (GMC Sierra)
    Replies: 5
    Last Post: 10-06-2011, 04:38 AM
  2. PCV in the 6cyl 4.3L??
    By braando in forum Chevy Silverado Forum (GMC Sierra)
    Replies: 2
    Last Post: 07-07-2011, 09:39 AM
  3. 4L60-E Trans Problem
    By MikeO in forum GM Powertrain
    Replies: 3
    Last Post: 09-26-2009, 07:48 PM
  4. 91 silverado 6cyl, failed smog!! help!!!
    By aloha_bruddah in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 20
    Last Post: 08-26-2009, 02:29 PM
  5. 4L60-E Problem???
    By moogvo in forum GM Powertrain
    Replies: 18
    Last Post: 12-11-2008, 09:48 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •