GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 4 of 4

Thread: wrong oil

  1. #1

    Cool wrong oil

    i went on vacation with my 5.7 van pulling a 25 foot travel trailer. we were going to fl. and i change oil to
    20-50 mobil1 before leaving RI. after we were in FL about 1,000 miles from home i started to here a ticking noise when starting after it was warmup it would go away in about 30.sec. while in FL. i change oil back to 5-30 mobil 1 but could still her the noise when starting. did i cause any damage? thanks billw

  2. #2
    Jr. Engineer Gmcsuvguy's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Alberta, Canada
    Posts
    279

    Default

    I think it was just a coincenence that the ticking started after your trip. Changing your oil type and grade should have no affect on your engine.
    Ken Beida
    2010 GMC Sierra Crew Cab 4X4, 5.3L
    2009 GMC Sierra Denali, 6.2L = 403hp, AWD, Full load

  3. #3
    Jr. Engineer black jack's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    fort myers , florida
    Posts
    270

    Default

    in the past id say no. back then using 20w50 was rec for long dis highway use and the 5w30,10w30 and 10w40 for local. but now adays the new vehicals are designed for the lighter weight oil for gas miles and better performance. so to answer your ? one not knowing what yr your truck is its hard to say but id check with dealer. as a coinsidence. ya it could be possible but too thick of oil well dont rule out.

  4. #4

    Default

    Quote Originally Posted by billw View Post
    i went on vacation with my 5.7 van pulling a 25 foot travel trailer. we were going to fl. and i change oil to
    20-50 mobil1 before leaving RI. after we were in FL about 1,000 miles from home i started to here a ticking noise when starting after it was warmup it would go away in about 30.sec. while in FL. i change oil back to 5-30 mobil 1 but could still her the noise when starting. did i cause any damage? thanks billw
    it,s a 2001 3500 savana conversion van thanks for your response

Similar Threads

  1. Could there be something wrong?
    By 1slols1 in forum Performance & Fuel
    Replies: 2
    Last: 11-30-2009, 05:58 PM
  2. Did I do something wrong??
    By blackburb in forum Lifted & Offroad Suspension
    Replies: 7
    Last: 09-21-2009, 08:59 PM
  3. How wrong was I?
    By Kady in forum GM Powertrain
    Replies: 29
    Last: 03-17-2009, 09:09 PM
  4. What could be wrong with my 4x4
    By mike54 in forum GM Powertrain
    Replies: 2
    Last: 12-22-2008, 08:41 PM
  5. what am i doing wrong?
    By 89suburban350 in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 3
    Last: 05-21-2007, 02:14 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •