GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1

    Default '08 Silverado, smoke upon start up

    Hey guys,
    I noticed today that upon start up, I saw 3-4 seconds of white smoke.
    What could cause this?
    KCCO!

  2. #2

    Default

    If it was a cold morning, it's just condensation.
    Ray

    '09 Avalanche LTZ - Black
    '05 Envoy XL (sold)

  3. #3
    Legend

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    everett, massachusetts
    Posts
    1,322

    Default

    on a cold start you will see water vapor , and even see water draining out the mufflers. if the engine is hot and you see white vapor that would be coolant. also it will have a smell to it.

  4. #4
    Sr. Apprentice Kuntryboy's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    South Carolina
    Posts
    30

    Default

    if the smoke was blueish then its probably a leak of some sort.
    2010 Crew Cab Z71 4x4--Daystar Leveling kit--275/70/18 BFG AT's--Tonneau cover--75,000 miles--
    To Do: Iron Cross Winch Bumper--Winch

  5. #5

    Default

    Kuntryboy,
    It did have a blueish hue. It was definitely something being burned off.
    where would the leak be coming from?
    KCCO!

  6. #6

    Default

    If the engine is cold, there is no exhaust heat to burn off any fluid.
    If the engine is hot, it is probably engine oil.
    Ray

    '09 Avalanche LTZ - Black
    '05 Envoy XL (sold)

  7. #7

    Default

    Ok, so let me put this all together.
    I know it's engine oil because I'm always down 2 quarts within a span of 5,000km.
    Yes, this issue is happening at cold starts. This morning I stood behind it, used the remote start and thick, white, blueish smoke came out for 2-3 seconds, then exhaust vapours.
    KCCO!

  8. #8
    Legend

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    everett, massachusetts
    Posts
    1,322

    Default

    the blue smoke on first starting was 100% on the chev/GM 305CU engines. the valve guides GM did not properly machine to prevent this. with a 2008 engine my guess would be a valve issue, possible seals.

    if you have the AFM this may be serious . can also be the valve cover internal PCV system. may have had this fail with the use of non GM approved engine oils. sludge forms causing the crankcase venting system to not work correctly.

    oil usage with the crankcase venting system failure is what happens.
    Last edited by j cat; 03-07-2013 at 11:33 AM.

  9. #9
    Jr. Mechanic
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    adirondacks,n.y.
    Posts
    113

    Default

    I agree with j cat,one question for you is ,do you idle alot.amotor at idle is at high vacuum,pulling oil past valve seals.try shutting down quicker on end of commute to see if smoke lessons

    - - - Updated - - -

    add to; this is not operator error,simply a diagnostic aid in youre oil consumption

  10. #10
    Legend


    Enkeiavalanche's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Piermont,NY, back in Northern NJ now, But may be in IL soon....
    Posts
    5,319

    Default

    Sounds Very familiar Do you have AMF? Have you seen blue smike out the back when driving at highway speeds? How many miles do you have?
    08 Z71 Avalanche Mods to date: K&N CAI,Hellwig Swaybars and End Links, Corsa Sport Exhaust, Superchips Programer,IPCW LOF & 3rd brake light and tails, AMI Gas door,Show Hooks and Door locks, Enkei Wheels, with Pirelli tires, StreetScene Bowties, Grant Steering wheel,Muth signal mirrors,SSBC Big Brake kit,Huskyliner Mug gards,Floor mats and Hood shield, McGard Lug nuts and locks, Bedrug, Cervini's Ram Air hood,35watt HID Fog lights, Sylvania bulbs all around ZXE's Highs and Lows, WhiteNight Back up lights,Sirius and HD Radio, SnugTop sitting on deck now Got a Softopper on now,Tempress Boat Hatches.... New Bilstein shocks are on... New Mods coming soon..... X

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 01-24-2013, 07:50 PM
  2. Blue Smoke at start now while driving.... Not Happy......
    By Enkeiavalanche in forum GM Powertrain
    Replies: 6
    Last Post: 12-10-2012, 12:27 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 11-05-2012, 08:40 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 10-16-2012, 06:10 PM
  5. Warm start black smoke
    By RussCrypto in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 14
    Last Post: 12-12-2008, 05:14 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •