GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Page 1 of 2 12 Last Post byLast Post by
Results 1 to 10 of 13
  1. #1

    Default engine whistles on acceleration

    I have a 2000 silverado ext cab with 5.3. The engine whistles when I accelerate. It doesn't do it at idle or cruising speed. I was wondering if this is normal. The truck runs fine. I think it sounds kind of cool. It must loud enough to hear outside the truck cause one my co-worker noticed it one morning when I got to work. He thought I had one of those throttle body spacers that do make that whistle. As far as I know the truck is completely stock.
    Robert
    2000 Chevy Silverado LS Ext. Cab 5.3 2wd.
    -ChromeIntakes CAI
    -Single Inlet/Duel Outlet Flowmaster 2.25" Pass. Side Exit
    -20% Tint on Front Doors
    1997 Suzuki TL1000S
    2002 Kawasaki ZX9R F1
    1997 Honda CBR600F3
    1982 Yamaha XJ650RJ SECA

    Plumbers and Pipefitters Kansas L.U. 441
    5th. Yr. Apprentice

  2. #2

    Default

    Make sure all your hoses on your intake piping are tight around the clamps, I've had that happen a couple of times on other cars of mine.
    Scott

    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

    '94 Chevy Suburban K1500
    3" exhaust w/ aero turbine non-baffled muffler
    CFM Technologies TB spacer
    CB w/ 44" whip antenna


  3. #3

    Default

    need to find someone with a smoke machine to check for vaccum leaks i heard of some lower intake gasket leak sometimes unless your alternator making this noise good luck

  4. #4
    Legend

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Red Wing, Minnesota, United States
    Posts
    3,389

    Default

    Are you 100% sure its the engine? It could be a small piece of material on the truck that is whistling in the air (do you have window vents). My grand prix passanger door did the same and i always thought it was the speaker in the door, took it to the dealershi one day and asked the service manager, he grabbed a razor walked out and ran it along the weatherstrip on the A pillar and off came a clear peice of adhesive for the stripping and that cured it
    99 K1500 Suburban LT "THE BEAST"
    Hypertech III, K&N, true dual
    285/75/16
    ___________________________
    Jason

  5. #5

    Default

    Quote Originally Posted by vncj96 View Post
    Are you 100% sure its the engine? It could be a small piece of material on the truck that is whistling in the air (do you have window vents). My grand prix passanger door did the same and i always thought it was the speaker in the door, took it to the dealershi one day and asked the service manager, he grabbed a razor walked out and ran it along the weatherstrip on the A pillar and off came a clear peice of adhesive for the stripping and that cured it

    No. I'm pretty sure it coming from the engine. I can rev the engine in park and it does it.

  6. #6
    Legend

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Red Wing, Minnesota, United States
    Posts
    3,389

    Default

    OH I see, when you said it doesnt at idle i thought you meant only when moving. I would guess maybe a clamp on the intake or maybe the softer rubber part my have a small tear in it

  7. #7

    Default

    I'll have to take a closer look at the engine. I'm still learning about this motor. The last full size truck that I had was a 1979 Chevy Bonanza with a 350. I have been V8 less for awhile. I'm just getting out my S-10 phase. I have been a member of the mys10.com for awhile.

  8. #8

    Default

    Did this just start or has it done it since you have owned it. Check the air filter housing and all the vacuum lines you can (as stated above). Are you sure it doesn't have a supercharger or turbo?
    Gary

    99 K 1500 Suburban
    78 Silverado Big 10 w/factory 454
    00 S-10 Blazer
    1976 Trans Am
    1980 Honda CB900 Custom

  9. #9

    Default

    I just bought the truck about a week ago. And it does not have a supercharger or turbo. If so I would know. I use to have a friend who had a ATI procharger on his 01 silverado. That was one bad truck.

  10. #10

    Default

    I have searched many forums over the last 5 hours, and it seems nobody wants to answer this problem. It almost seems that certain groups (stealerships) dont want this information posted. My TB is doing the same thing, so I will take it apart this week, and post how I fixed it on all forums for all to see.

Page 1 of 2 12 Last Post byLast Post by

Similar Threads

  1. Bad acceleration
    By 97Tahoe in forum Chevy Tahoe Forum (GMC Yukon, Cadillac Escalade)
    Replies: 7
    Last: 07-22-2010, 09:53 PM
  2. Clicking during acceleration...
    By Schwindle in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 4
    Last: 05-20-2010, 06:32 PM
  3. Lag in Acceleration
    By 1998SilveradoGuy92 in forum GM Powertrain
    Replies: 11
    Last: 03-02-2010, 02:02 PM
  4. Acceleration Rattle
    By Hg80Design in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 10
    Last: 05-10-2009, 08:15 AM
  5. Lag in low end acceleration
    By bigwill20021 in forum GM Powertrain
    Replies: 1
    Last: 08-11-2008, 12:03 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •