GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 8 of 8

Hybrid View

  1. #1

    Default voltage level dips...

    I notice that my voltage guage level dips sometimes when i use my blinkers or have my hi and low lights on. When my door is open i also notice my lights inside the cab go dim when i do this too. I need some general guidence on where to start. My truck has a sound system in it with 3 amps and 2 10 inch subs and a couple dvd players. Could this be drawing to much power? I thought of adding a second battery but its a little pricy for me right now. Any suggestions?

  2. #2
    Legend

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    East of Branson, Missouri
    Posts
    2,788
    Blog Entries
    14

    Default

    3 amps might be just a little too much for your system. What is the rating on the amps?

    How old is your battery?
    Have you ever changed the alternator?
    When do you notice the dip, all the time, when the engine is running, engine off with the accessories on..?..
    Have you tried seeing how the system reacts to your lights/turn signals if the sound system (including the amps) is off?
    What kind and year of a vehicle?
    Who did the wiring for the sound system?
    Did this just start happening or has it been going on since you've had the truck?
    Steven



    "The Sarge"
    1999 Chevy Suburban LT- K2500
    7.4 454 Vortec, 4WD
    305/70/16 on Eagle Alloy




  3. #3

    Default

    Quote Originally Posted by Springthing View Post
    3 amps might be just a little too much for your system. What is the rating on the amps?

    How old is your battery?
    Have you ever changed the alternator?
    When do you notice the dip, all the time, when the engine is running, engine off with the accessories on..?..
    Have you tried seeing how the system reacts to your lights/turn signals if the sound system (including the amps) is off?
    What kind and year of a vehicle?
    Who did the wiring for the sound system?
    Did this just start happening or has it been going on since you've had the truck?
    How do i find the rating for the amps? I just recently bought the truck and the dealership i got it from didnt know to much. I was told by a freind that one amp was hooked to hi's and lows, another to the subs, and im cant remember the 3rd. I dont know how old the battery is. It there a way to check the date?
    I wouldnt suspect the alternator has been replaced because it has 45K miles.
    I notice the volts dip more when i have the head lights going and the system on, then i hit a blinker and it goes up and down with the flash of the blinker. I havent turned the system off to see if that helps. I'll give it a shot and see if i can come up with more concrete info or examples.
    Its a 2006 Silverado.
    I was told Al and Ed's did the sound system but dont know how acurate that info is.
    I cant remember when i first picked up the truck if it had the same issue.

    Also my aftermarket head unit does not always power on. It has an automatic face which will pop out but nothing coming through as far as sound or any life to the head unit. Im not sure if that relates or not, I just figure the head unit was going out.

  4. #4
    Legend

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    East of Branson, Missouri
    Posts
    2,788
    Blog Entries
    14

    Default

    On the amps it should tell you how many watts they are.
    There is normally a date indicated with punch numbers on the battery telling you what date it was purchased. Other than that.. have a look at the battery itself. Nice and shiny or old looking, full of grime with terminals that could use cleaning?

    It sounds like your electric system might be taxed a little. Maybe the battery's getting ready to fail on you, maybe you're just drawing too much power from the battery and the alternator is having trouble keeping up, maybe there's too much corrosion on the battery terminals causing there to be a diluted connection.

    It doesn't sound like the head unit would be part of the problem, that would be a separate issue I would think - unless there's not enough power to keep it up and running which I doubt.

    Anyone else have any insight?
    Steven



    "The Sarge"
    1999 Chevy Suburban LT- K2500
    7.4 454 Vortec, 4WD
    305/70/16 on Eagle Alloy




  5. #5

    Default

    The battery looks new no corrosion. It may just have to much. I might just go down to an audio shop just to see what i really have as far as the system goes. I'll check the date and amps and let you know

  6. #6
    Legend

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Red Wing, Minnesota, United States
    Posts
    3,356

    Default

    Your cheapest bet is to get a capacitor for the amp that is running the subs
    99 K1500 Suburban LT "THE BEAST"
    Hypertech III, K&N, true dual
    285/75/16
    ___________________________
    Jason

Similar Threads

  1. low voltage please help
    By circaglobe1 in forum GM Electrical Tech
    Replies: 1
    Last Post: 08-20-2010, 12:39 AM
  2. ReadyLift - front level kit or SST lift/level kit
    By JW2007-6.0 in forum Lifted & Offroad Suspension
    Replies: 8
    Last Post: 03-13-2010, 02:07 AM
  3. Alternator dips when I pass
    By backcountrycruiser in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 4
    Last Post: 02-20-2010, 12:11 PM
  4. 85' no voltage to choke
    By clemertime in forum GM Electrical Tech
    Replies: 2
    Last Post: 01-20-2010, 10:43 PM
  5. on the level, really!!! Level headed?? HUH?? [Expired Topic]
    By army dude in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 4
    Last Post: 01-25-2007, 10:02 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •