GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Default 97 K1500 ECM problem ?

    I have a 97 K1500 with 226K miles and a couple weeks ago the check engine llight came on. I went to Autozone and pulled the code which was 0753, 2nd gear solenoid circuit. Since I put in a GM certa transmission about a year ago I went back to the dealer because they would replace the solenoid under warranty. They replaced the solenoid but they could not clear the code because they said there is a feedback circuit in the ECM (PCM) that causes the fault. The trans shifts fine but every now and then I get serging on hard accelerations from stopped position, more prevelent when warm. I assumed the GM tech checked the wiring harness for bad connections or shorts. Has anyone experienced this before ? Is it a matter of some bad solder joints inside the unit I could reflow again ? If not what would be the cheapest option for replacement ? Dealer wants $525 for replacement and reprogram. The ser# on the PCM is 16229684.

  2. #2

    Default

    The dealer can EASILY clear any and all codes from the computer. If, after they clear the codes, the code comes back, the issue has not yet been resolved. If you have a warranty on the tranny, get 'em to clear the codes and prove it's fixed.
    Christopher

    1991 Chevy Suburban 1/2 ton 2WD w/ chevy SBC 350-3/4 ton drivetrain upgrade w/4.10 gears 200K miles
    2005 Saturn ION-2 Stock 265K miles
    1982 Bronco, 1993 Bronco (sold), 1971 M35A2 Deuce and a Half



    There are 10 kinds of people, those who understand binary, and those who dont...

    Remember kids, the only difference between screwing around and science is writing it down- Adam Savage

  3. #3

    Default

    The technician at the dealer says that the problem is with the ECM, not the tranny. He replaced the 2nd gear solenoid under warranty but didn't fix the problem. So it's either in the wiring harness or the ECM. Since I assumed he checked the wiring harness it leaves the ECM as the problem.

Similar Threads

  1. 88 k1500 5.7-should have so much more
    By JohnnyC in forum GM Powertrain
    Replies: 12
    Last Post: 07-26-2010, 07:53 AM
  2. 96 Chevy tahoe problem fuel problem? Need help ASAP!
    By Fear58 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 5
    Last Post: 12-13-2009, 05:38 PM
  3. Fuel Problem 97 K1500 Suburban
    By Izone_Dave in forum Performance & Fuel
    Replies: 4
    Last Post: 12-06-2009, 09:58 AM
  4. My K1500
    By SledHead in forum Photo & Video Gallery
    Replies: 26
    Last Post: 07-12-2009, 07:33 PM
  5. 1997 K1500 Transmission Problem
    By smasie13 in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 1
    Last Post: 11-16-2007, 07:45 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •