GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    Default Tranmission problems brake related?

    Alright, here we have a 1999 5700 Vortec Chevy Tahoe 4x4. It has about 170,000 miles on it (it was a workhorse for a local grading company) that's suffering from three distinct and seemingly unrelated problems, but they all occur at the same time.
    It started with the anti-lock brakes kicking in at low speeds. I was advised to remove the wheel sensors, clean and re-grease them with an anti-rust grease. I did this despite the sensors and the housings being seemingly immaculate. This did however seem to stop the problem.
    Only two days after that though, I braked and the ABS light turned on. The transmission went into what I can only guess is limp mode. When in the normal overdrive selection, it starts out in third and gets no acceleration after about 3000 rpms. Same thing if you manually shift it into second or first. 4-wheel drive will engage but the vehicle will not move. Also, the speedometer would move seemingly randomly even when the Tahoe is stationary, and now will not move from zero.
    The problem seems to also start randomly. Normal operating temperature can be reached and exceeded without any problems normally, all though the problem will not start with the vehicle cold. Any ideas?

  2. #2
    Legend
    TrailLeadr's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Coventry, Rhode Island
    Posts
    3,103

    Default RE: Tranmission problems brake related?

    I would try replacing the speed sensor in the transfer case to start.
    Patrick
    Rhode Island


  3. #3

    Default

    Where is this located on the transfer case?

  4. #4
    Legend unplugged's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    High Deserts of SoCal
    Posts
    2,554

    Default

    Have you checked for DTC codes? If so what are they?
    There is no way to happiness....happiness is the way.:yipi:
    http://kx6ijq.blu.livefilestore.com/y1pcOFVNH4ix1hjyGUVyXK5LRfef7qSeWzlZDorpQhIEfkZ2ZA  _vXMYypuKMJFw671uF2ZPhjez_j-atRmcjM2zQKpQi1JSsB75/burb1.JPG
    High Desert SoCal
    93 K1500 burb (personal) 350 AT 3" Lift 250K+
    02 Honda Civic LX
    Looking for a 1990's Miata for an engine swap

  5. #5

    Default

    Yeah we had the service light come on when the transmission first went haywire the DTC codes we got were:
    P0327
    Knock sensor 1
    Circuit Low Input Bank 1 or 1 sensors
    and
    P0420
    Catalyst Efficiency below threshold.

    The knock sensor was replaced and the codes were cleared, the service light has not come on since, although I haven't had it rescanned since they were cleared.

  6. #6
    Legend
    TrailLeadr's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Coventry, Rhode Island
    Posts
    3,103

    Default

    The sensor should be near the tail end of the transfer case.
    Patrick
    Rhode Island


  7. #7

    Default

    Any problem with the engine, brakes or anything else that is attached or has the transition run threw that system can give false trany problems.

    Once you reset the codes after the repair did the problem go away?

    By the way codes are just helpers to the technician. They are not always the problem.

    If for example it says you have a MAP sensor problem it could just have a dirty intake filter, or dirty throttle body. Donít just expect them to tell you all, it still can take a GOOD diagnostician to find the problem.

    A few years ago a friend with a ford F150 that had been revving on start up took it to the dealer several times. They hooked it to the computer, checked it out, never could figure out the problem.

    I looked under the hood and saw it with out even a computer. It had a carburetor, and the float was sticking.

    A light tap on the carb over the float bowel fixed the problem.

    He called me the next time he brought it in to have the carb fixed and told me that non of the dealers techs even knew how to fix a carburetor.

    Read my signature. Technology is not always good. Sometimes you just need a HAMMER.

    Technology is great, when it Works,
    And one Big Pain in the Ass When it Doesnít.
    Detroit Iron Rules, All the Rest are Just Toys.
    94 GMC Burban, 5.7L (350), 4X4, Auto
    86 GMC Burban, 350, 2 WD, Auto
    79 GMC pickup plow truck, 400, Full time 4X4, Auto
    86 Pontiac Fiero SE, 2.8L, Auto, only mid engine American car
    See a Pattern yet?

    15 year GM assembly line worker.

  8. #8
    Sr. Apprentice
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    NYC
    Posts
    32

    Default

    Quote Originally Posted by waffles View Post
    Alright, here we have a 1999 5700 Vortec Chevy Tahoe 4x4. It has about 170,000 miles on it (it was a workhorse for a local grading company) that's suffering from three distinct and seemingly unrelated problems, but they all occur at the same time.
    It started with the anti-lock brakes kicking in at low speeds. I was advised to remove the wheel sensors, clean and re-grease them with an anti-rust grease. I did this despite the sensors and the housings being seemingly immaculate. This did however seem to stop the problem.
    Only two days after that though, I braked and the ABS light turned on. The transmission went into what I can only guess is limp mode. When in the normal overdrive selection, it starts out in third and gets no acceleration after about 3000 rpms. Same thing if you manually shift it into second or first. 4-wheel drive will engage but the vehicle will not move. Also, the speedometer would move seemingly randomly even when the Tahoe is stationary, and now will not move from zero.
    The problem seems to also start randomly. Normal operating temperature can be reached and exceeded without any problems normally, all though the problem will not start with the vehicle cold. Any ideas?
    I agree with Fiero you need someone that knows how to diagnose the problem because it sounds like an electrical problem. Good luck keep us posted what happens
    03 Tahoe LT Autoride
    95 Caprice LT1(Garaged)
    99 Bmw 328i
    01 GSXR 1000

Similar Threads

  1. more brake problems
    By oletrkguy in forum Lifted & Offroad Suspension
    Replies: 0
    Last Post: 05-11-2010, 05:22 PM
  2. Tranmission/Speedo
    By yukonlover89 in forum GM Powertrain
    Replies: 2
    Last Post: 07-06-2009, 12:23 PM
  3. Computer related EGR problems in a 1994 with 350 cu. in.
    By mikey007 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 1
    Last Post: 04-05-2008, 07:10 PM
  4. Anyone else having bad brake problems?
    By Realtor1 in forum Chevy Colorado Forum (GMC Canyon)
    Replies: 12
    Last Post: 03-10-2008, 02:42 AM
  5. brake problems, i think!
    By acrespo3 in forum Chevy Trailblazer Forum (GMC Envoy)
    Replies: 2
    Last Post: 05-21-2006, 07:51 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •