GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Jr. Apprentice Hard_Nox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    18

    Default Need some help! [Expired Topic]

    Ok boys help me out with this one. Have had no major problems with my 06 Nox since day one. Well the other day had to stop for some gas, fueled up and hopped in to start her up....Nothing no clicking of the starter just dash lights. My starter had been giving me some grief so I figured it was the starter. Took it off sure enough starter had some issues. Purchased a new starter installed it turned the key nothing, nadda, zip, zilch. I can hear the starter try to engage with the flywheel but do not hear the starter turning. I am getting 10.4 volts at the starter and just over 8 volts at the plug that goes into the starter. Checked the battery the terminals were clean the voltage was a little low so I tried to jump start the sucker with no luck. Took the battery to be tested. Battery tested fine. New starter tested fine. So as of right now my truck will not start and it is having some other issues the stereo is not playing, went to unlock my doors with my fob the horn started honking very fast and not a full volume. I hoped inside and tried to start the truck no luck, as I was getting out I pushed my fob to lock the doors, I heard a relay under the dash going crazy kept clicking away for about 20 seconds before finally shutting off. Some one told me to have my ECM checked? Not sure how to test an ECM or even where it is located. Has anyone had any problems similar to this? Thanks for your time.

  2. #2
    Legend
    TrailLeadr's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Coventry, Rhode Island
    Posts
    3,103

    Default

    Testing the ECM would be done by your dealer. It's not something you would be able to test.
    Patrick
    Rhode Island


  3. #3
    Jr. Apprentice Hard_Nox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    18

    Default

    Is the ECM something I could remove. Trying to avoid a tow bill.

  4. #4
    Legend unplugged's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    High Deserts of SoCal
    Posts
    2,554

    Default

    Those voltages sound low. You should have 12v at the battery and at the starter. If you have 12v at the battery, and 10v at the starter, I'd check the battery cables/terminal. They can corrode beneath the insulation so don't just do a visual inspection.

    With a remote starter switch, you can bypass the truck's starting circuit and test the cranking of the starter while it is installed in the vehicle. With the key in the on position, the starter should crank strong and the truck may start as long as there is no other ignition issue. If it doesn't turn over normally, then the battery cables are suspect.

    You didn't mention if you were getting any spark. Test for spark and report back.

    There is no way to happiness....happiness is the way.:yipi:
    http://kx6ijq.blu.livefilestore.com/y1pcOFVNH4ix1hjyGUVyXK5LRfef7qSeWzlZDorpQhIEfkZ2ZA  _vXMYypuKMJFw671uF2ZPhjez_j-atRmcjM2zQKpQi1JSsB75/burb1.JPG
    High Desert SoCal
    93 K1500 burb (personal) 350 AT 3" Lift 250K+
    02 Honda Civic LX
    Looking for a 1990's Miata for an engine swap

  5. #5
    Jr. Apprentice Hard_Nox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    18

    Default

    Yes I am getting spark.
    Last edited by Hard_Nox; 04-08-2010 at 11:11 AM.

  6. #6
    Jr. Apprentice Hard_Nox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    18

    Default

    Can I turn the key on an crawl under the car and try to short out the posts on the starter?

  7. #7
    Jr. Apprentice Hard_Nox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lexington, Kentucky
    Posts
    18

    Default

    Figured it out boys. My local Autozone told me my battery was fine, so me trusting this individual went on and tried all this other bs, just to finally end up taking it the shop where they discovered the battery had a dead cell. New battery and everything was fine. Thanks for the help guys. Looks like I am an Advance guy again. Went to Autozone cause they were closer. ME STOOPID. Cost me more in the long run.

  8. #8

    Default

    This seems to be a common thing these days. Back in the stone ages (really not that long ago), when a battery was low or had a dead cell the engine would at least turn over slowly but it seems that newer vehicles jammed with electronics just simply shut down when the battery gets weak.

Similar Threads

  1. something odd [Expired Topic]
    By GM_Guy in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 6
    Last: 01-21-2007, 09:06 PM
  2. Vortec 8100 Cyl Head bolt pattern [Expired Topic] [Expired Topic]
    By TrailLeadr in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 3
    Last: 01-13-2007, 07:18 PM
  3. 2x4 or 4x4 ? [Expired Topic]
    By ben_mtl in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 7
    Last: 11-22-2006, 07:10 PM
  4. Does anyone Know? [Expired Topic]
    By ljjcsautomotive in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 4
    Last: 09-21-2006, 01:54 PM
  5. What now [Expired Topic]
    By beastsuburban in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 4
    Last: 05-09-2006, 08:29 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •