GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    Default Sputtering Issue

    My 1995 Chevy 1500 350, 5.7L is sputtering and dies while driving. It idles fine and while in park I can rev the engine without any issues. As soon as I put the truck into gear and press the accelerator the truck sputters and dies, but will start up without any issue. I have checked all fluids and change plugs. There is not fluid or air leaks that I have seen.

  2. #2
    Legend
    murdog94's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cloquet, Minnesota, United States
    Posts
    8,198
    Blog Entries
    12

    Default

    is the CEL on? If so you need to pull the codes... That is going to give you a better starting point for most of us to help you troubleshoot.
    But to be honest it sounds something along the lines of the TPS or MAF sensor... But as i said getting the codes will really help.
    Mike

    Currently

    1997 Chevy S-10 Blazer 4X4 with 330K miles and counting (Hunting rig).

    2009 Saturn Aura XE (wifes car)

    2011 F-150 Crew 4X4

    "Hold it to the floor till you see God.... Then Brake!!!!"

  3. #3

    Default

    The CEL came on while driving then went off when in park or neutral. It did that twice but while working on it yesterday I left it running and the light never came back on. The truck is now in Virginia Beach and I am in Washington DC so the code will have to come later. I was just hoping someone else had the same issue and could give me some starting points.

  4. #4
    Legend

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Red Wing, Minnesota, United States
    Posts
    3,356

    Default

    you can have those symtoms from a cracked or carboned distributer.
    99 K1500 Suburban LT "THE BEAST"
    Hypertech III, K&N, true dual
    285/75/16
    ___________________________
    Jason

  5. #5
    Jr. Mechanic
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Deep River Ontario
    Posts
    100

    Default

    just because the light went away, the codes are still stored in the ECU, get a scan tool and pull the codes out, and clear them. and start troubleshooting from there.
    06 Z71 Silverado Military Style!!!

    Red Seal Certified Automotive Service Technician

  6. #6

    Default

    Jason,
    Thank you, I will check the distributor cap when I make it back down there in a couple weeks.


    Viper,
    I will check the codes also, thank you.

    Mac

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by vncj96 View Post
    you can have those symtoms from a cracked or carboned distributer.
    I have to replace or take and clean the inside of the distributor cap on my dads 96. It gets a build up on the prongs over the year and starts running rough. I just take some sand paper and clean the prongs off and take an air hose and blow everything out, it will run fine after that. Those years seem to have the most problems with the distributor and caps.
    Paul


  8. #8
    Legend
    murdog94's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cloquet, Minnesota, United States
    Posts
    8,198
    Blog Entries
    12

    Default

    Quote Originally Posted by Pats1pab1 View Post
    I have to replace or take and clean the inside of the distributor cap on my dads 96. It gets a build up on the prongs over the year and starts running rough. I just take some sand paper and clean the prongs off and take an air hose and blow everything out, it will run fine after that. Those years seem to have the most problems with the distributor and caps.
    I agree with the cleaning the cap, but the TBI motor didnt have near as many problems as the Vortec with its distributors.. I would also pull the IAC out of the throttle body and clean it and the air tract out. Also you can check the prongs on the TPS with a multimeter looking for a nice and smooth build in resistance. IF the TPS is bad it will have spikes. Also have you done a fuel filter, and tune up recently??
    Mike

    Currently

    1997 Chevy S-10 Blazer 4X4 with 330K miles and counting (Hunting rig).

    2009 Saturn Aura XE (wifes car)

    2011 F-150 Crew 4X4

    "Hold it to the floor till you see God.... Then Brake!!!!"

Similar Threads

  1. 99 GMC Sierra 5.3L sputtering hesitating
    By FrFtr28 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 0
    Last Post: 05-11-2010, 12:30 PM
  2. help sputtering stilll here
    By fab_101 in forum Performance & Fuel
    Replies: 0
    Last Post: 12-12-2009, 12:05 AM
  3. 96 Blazer sputtering after replacing gasket
    By 2009silverado in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 2
    Last Post: 12-11-2009, 03:00 PM
  4. gmc sputtering popping thru injection
    By loridinnx2000 in forum GM Powertrain
    Replies: 2
    Last Post: 04-11-2009, 02:08 AM
  5. Sputtering Problem
    By cchas14 in forum GM Powertrain
    Replies: 1
    Last Post: 05-15-2008, 08:02 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •