GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 7 of 7
  1. #1

    Default 96 2500 7.4 long crank at start

    Sburban cranks 5 to 10 sec.befor it starts.Have installed new plugs,wires,and fuel filter.No help.Runs fine after it starts.

  2. #2
    Legend
    TrailLeadr's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Coventry, Rhode Island
    Posts
    3,103

    Default

    Quote Originally Posted by 2500brick View Post
    Sburban cranks 5 to 10 sec.befor it starts.Have installed new plugs,wires,and fuel filter.No help.Runs fine after it starts.
    Is this something that it just recently started doing?

    Once the engine has been shut down after running, if you start it again does it still take as long to start? For instance, shut it off, and restart within 5 minutes.
    Patrick
    Rhode Island


  3. #3

    Default

    Quote Originally Posted by 2500brick View Post
    Sburban cranks 5 to 10 sec.befor it starts.Have installed new plugs,wires,and fuel filter.No help.Runs fine after it starts.
    I didn't see cap and rotor in there?? Did you change these?



    Jamie

    2007 Ford E250(Work van) (Ya, Ya, shut up!)
    1996 GMC Sierra SLE 1500 5.7L/4L60E

  4. #4

    Default

    It will restart if I try right away.If you even waite a min. it may not.The cap and rotor have been changrd also.

  5. #5

    Default

    Check fuel pump pressure with ignition on, before going to start.

    Also if you just turn the ignition to on and wait a few seconds before cranking does it start any better?

    If it has weak pressure before start and builds slowly it could be a weak pump.

    Technology is great, when it Works,
    And one Big Pain in the Ass When it Doesn’t.
    Detroit Iron Rules, All the Rest are Just Toys.
    94 GMC Burban, 5.7L (350), 4X4, Auto
    86 GMC Burban, 350, 2 WD, Auto
    79 GMC pickup plow truck, 400, Full time 4X4, Auto
    86 Pontiac Fiero SE, 2.8L, Auto, only mid engine American car
    See a Pattern yet?

    15 year GM assembly line worker.

  6. #6
    Legend
    TrailLeadr's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Coventry, Rhode Island
    Posts
    3,103

    Default

    Quote Originally Posted by 84fiero123 View Post
    If it has weak pressure before start and builds slowly it could be a weak pump.
    That's what I was thinking.

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by TrailLeadr View Post
    That's what I was thinking.
    After reading my own post I should have added that if the pressure is good, then it could possibly be the ignition module.

    Ignition modules do some funny things, at least I have seen them work and then not, or not work at all and then after spraying starting fluid in it would run until shut down, and then not run again until I sprayed more starting fluid.

Similar Threads

  1. CRANK POSITION SENSOR chevrolet SILVERADO 2500 part
    By ChevyFan in forum Chevy Parts eBay
    Replies: 0
    Last: 07-20-2010, 02:21 AM
  2. CRANK POSITION SENSOR chevrolet SILVERADO 2500 part
    By ChevyFan in forum Chevy Parts eBay
    Replies: 0
    Last: 03-23-2010, 07:40 PM
  3. CRANK POSITION SENSOR chevrolet SILVERADO 2500 part
    By ChevyFan in forum Chevy Parts eBay
    Replies: 0
    Last: 03-02-2010, 11:10 PM
  4. CRANK POSITION SENSOR chevrolet SILVERADO 2500 part
    By ChevyFan in forum Chevy Parts eBay
    Replies: 0
    Last: 01-09-2010, 08:50 PM
  5. 97 Burb wont start - Heavy Crank
    By chargerrich in forum GM Powertrain
    Replies: 3
    Last: 03-02-2008, 08:52 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •