GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Question 2007 silverado excessive oil usage

    Has anyone had a problem with their 5.3L using moter oil? Mine is using about 2qt. per 3000 mi. The dealer said factory is aware of problem and has a fix. The fix consists of removing oil pan , installing oil deflector , removing & cleaning spark plugs ,filling cylinders with cleaner , and changing oil and filter. This was done to mine at no charge however it has allready used a quart at only 1400 mi. after last oil change. I have owned several 5.3L vehicles non ever used any oil. This truck has only 38000mi. on it. It is the varible disp.(V8 to V4). I havenot read about this problem on this site. I have heard about it on a Surburban site.

  2. #2
    Legend
    murdog94's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cloquet, Minnesota, United States
    Posts
    8,198
    Blog Entries
    12

    Default

    There have been a few who have mentioned it, and there is actually a long thread about it here on the site.. But if the "fix" didnt do what it was supposed to i would bring it back and complain.. Since a quart an oil change is pretty average for most motors, but a quart in 1400 miles is way to much
    Mike

    Currently

    1997 Chevy S-10 Blazer 4X4 with 330K miles and counting (Hunting rig).

    2009 Saturn Aura XE (wifes car)

    2011 F-150 Crew 4X4

    "Hold it to the floor till you see God.... Then Brake!!!!"

  3. #3
    Legend
    stephan's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Far West, Oregon USA,
    Posts
    8,606
    Blog Entries
    1

    Default

    X2 on Mikes advice. If the deflector didn't fix it, take it back!!
    1988 Chevy C-3500 2wd (no pic)
    350 c.i. 5.7 L Stock Block, 4 Bolt Mains
    L-31 Vortec Heads, Edelbrock Cam & Intake,
    Holley 650, Flowtech Headers, Magnaflow exh.
    Jet Trans 700R4, B&M Ratchet, 4:10 gears,
    3" susp. lift kit "shadetree"
    No rev limiter, No speed limiter lol


  4. #4
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Mukwonago, WI
    Posts
    15

    Default

    My uncle has this issue with his 2009? I think LTZ. He took it in and the dealership diagnosed it as a problem with the piston ring not sealing and burning oil. not sure what the fix was, just giving you some insight. It's under warranty, take it back to the dealer!

Similar Threads

  1. Oil Usage
    By jel1957 in forum GM Powertrain
    Replies: 5
    Last Post: 06-08-2010, 03:12 PM
  2. 99 suburban coolent usage
    By jeffrness in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 7
    Last Post: 05-15-2010, 09:59 AM
  3. coolant usage
    By mines68 in forum GM Powertrain
    Replies: 10
    Last Post: 01-12-2010, 11:50 PM
  4. cb radio channel usage
    By hmaster77 in forum Audio, Video & Gadget Tech
    Replies: 4
    Last Post: 07-09-2009, 09:44 PM
  5. Oil Usage?
    By Goldie in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 7
    Last Post: 01-20-2009, 10:12 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •