GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Jr. Apprentice MitchellB's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Greensboro, NC
    Posts
    18

    Default 93 K1500 Strange Radio Problems

    I recently got a problem with my stock radio/cassette player in my 93 Suburban. About a year ago the cassette player began eating tapes. Nothing too strange about that. It is one of those units where the cassette player is mounted in the center of the dash and the radio is mounted separate just to the right of the instrument panel. I just stopped using the cassette and just occasionally listened to the radio. Iím not a big commerical radio fan, so the radio did not get used a great deal after that. About a month ago I noticed the clock time was incorrect. I turn on the radio and it lights up like normal, but the buttons will not change anything nor will any sound come from the radio. I canít change radio channels, change the volume or clock or anything. The clock always says the same time of day, never advancing. The only button that seems to do anything is the power supply (off/on) switch. Checked the fuse and it is fine. I donít really have much of a clue where to look for the problem, so Iíve avoided taking out the units from the dash until I get an idea what could cause it or whether it can be fixed or needs replacing. Any clues? Since this uses a separate cassette player from the radio unit, what do I replace it with if it canít be fixed?
    93 K1500 "Bourbon" w/200k+

  2. #2

    Default

    First thing I would do is get in there with an air hose. Just blow all of the crap out of the buttons. If it can't be fixed, just put an aftermarket head unit in...The extra hole? A new gauge cluster, of course!
    Jess

    1991 Suburban


  3. #3
    Jr. Apprentice MitchellB's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Greensboro, NC
    Posts
    18

    Default

    I contacted Crutchfield about a replacement radio and was told that finding a NEW radio that would allow me to still use the seperate cassette player mounted in the center of the dash in my Suburban was probably going to be impossible.

  4. #4

    Default

    So get a regular old head unit and find something to fill the extra space with. Like I said, maybe a gauge cluster. Or maybe a CB unit?

  5. #5
    Legend


    Enkeiavalanche's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Piermont,NY, back in Northern NJ now, But may be in IL soon....
    Posts
    5,353

    Default

    Go to Metraonline.com you will see that they make a pocket that goes where the Factory radio is and a kit to put a new Radio in where the Cass is..
    08 Z71 Avalanche Mods to date: K&N CAI,Hellwig Swaybars and End Links, Corsa Sport Exhaust, Superchips Programer,IPCW LOF & 3rd brake light and tails, AMI Gas door,Show Hooks and Door locks, Enkei Wheels, with Pirelli tires, StreetScene Bowties, Grant Steering wheel,Muth signal mirrors,SSBC Big Brake kit,Huskyliner Mug gards,Floor mats and Hood shield, McGard Lug nuts and locks, Bedrug, Cervini's Ram Air hood,35watt HID Fog lights, Sylvania bulbs all around ZXE's Highs and Lows, WhiteNight Back up lights,Sirius and HD Radio, SnugTop sitting on deck now Got a Softopper on now,Tempress Boat Hatches.... New Bilstein shocks are on... New Mods coming soon..... X

  6. #6
    Sr. Apprentice
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    25 Mi. E. of Kingman, AZ.
    Posts
    46

    Default

    Just for the heck of it disconnect the battery for a few minutes. That may reboot the microprocessor in the radio. Good luck with your radio problem. I've fixed a lot of those cassette players, usually just streched belts.

    2/14/11 Just thought of somthing else to check. Most of these radios have two fuses one for the radio, one for memory to keep the micro running. see if that fuse is ok also.
    Last edited by Taddpole; 02-14-2011 at 09:32 AM.

Similar Threads

  1. 89 k1500 with fuel delivery problems
    By fishhook86 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 5
    Last: 01-23-2011, 04:29 PM
  2. 89 k1500 TBI idle problems
    By huggerOchevy in forum GM Powertrain
    Replies: 9
    Last: 12-27-2010, 08:37 AM
  3. Strange behavior with my locking rear on the '99 K1500
    By jn1965 in forum Chevy Suburban Forum (GMC Yukon XL)
    Replies: 0
    Last: 06-28-2010, 05:50 AM
  4. 92 K1500 Running strange
    By dkseals8 in forum Performance & Fuel
    Replies: 1
    Last: 05-11-2009, 08:26 PM
  5. Common problems on a 90 K1500
    By gt1009 in forum Chevy C/K Truck Forum
    Replies: 1
    Last: 04-28-2009, 11:25 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •