GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default 2000 Blazer 3000 rpm idle

    A friend has a 2000 Blazer w/4.3 with about 100K miles. When it's started cold, it idles at 2000 rpm and then slowly increases to about 3000 rpm after a minute or so. It is running on all cylinders and seems smooth otherwise. We removed the TB and IAC and cleaned them up but it didn't help at all (didn't think it would but the TB needed cleaning anyways). I know the IAC could just be defective but he's now trying to avoid throwing parts at it. Somewhat recent parts replacements include the cap and rotor, ign module, and the MAF sensor. It had been running rough and stalling before. Then it sat for about a year and now this crazy idle problem. Any ideas? Thanks!

  2. #2

    Default

    Have you checked for cracked vacuum hose's? A cracked hose can drive you crazy.
    :cool:

    2005 Chevy Silverado Z71 Crew Cab
    6" Skyjacker lift w/Edlebrock dual front remote resoviour shocks, single rear remote. Rancho skid-plate.
    17" x 9" M/T Classic Lock Wheels, 35" BFG A/T or M/T tires
    4.10 PercisionGears w/factory locker, T/A Performance rear-end cover
    Banks CAI intake, ported throttlebody, JBA coated headers, over-sized Magnaflow cats, Magnaflow cat back exhaust, Diablo tuned
    B&M aluminum deep transmission pan
    Warn brush guard w/Warn 9.5 XP winch, PIAA bulbs, Line-X bedliner, AWS Black tool chest, Extang tonneau cover
    Weather Tech floor mats
    Cover-Craft seat covers
    Dash mat cover
    Formula One window tint
    One black Lab in rear seat.
    :glasses:

  3. #3
    Legend
    murdog94's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cloquet, Minnesota, United States
    Posts
    8,198
    Blog Entries
    12

    Default

    Quote Originally Posted by silveradotrailblazer View Post
    Have you checked for cracked vacuum hose's? A cracked hose can drive you crazy.
    I second that.. Also is the CEL on?? i have had several of the 4.3L vortecs and if the CEL is on you will want to read the codes for sure!
    Mike

    Currently

    1997 Chevy S-10 Blazer 4X4 with 330K miles and counting (Hunting rig).

    2009 Saturn Aura XE (wifes car)

    2011 F-150 Crew 4X4

    "Hold it to the floor till you see God.... Then Brake!!!!"

  4. #4

    Default

    We checked for bad hoses. Didn't find anything but it's sorta cramped and hard to see under there.

    He did say the SES light has been on before but he hsan't been running it long enough for it to come on again because it's idling so high now. I think it was a cat converter efficiency related code.

Similar Threads

  1. Hard Starting, 2000 S-10 Blazer, and 1997 S-10 Blazer
    By murdog94 in forum Performance & Fuel
    Replies: 3
    Last Post: 10-09-2010, 07:37 PM
  2. 2000 Silverado misfire at idle HELP!!
    By dc9689 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 11
    Last Post: 04-27-2010, 09:59 PM
  3. 2000 Tahoe Vortec 5.7L, rough idle
    By J3. in forum GM Powertrain
    Replies: 15
    Last Post: 06-29-2009, 02:27 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 06-29-2007, 07:26 AM
  5. (2000 Chevrolet Blazer 4 Dr LT 4WD SUV Photo): I love my S U V blazer
    By Steve in forum Chevy Blazer Forum (GMC Jimmy)
    Replies: 0
    Last Post: 06-29-2007, 07:26 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •