GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    Default Stuck on Defrost

    I have a 1990 Silverado (Ext Cab), V8, auto. It seems that I have heat, a/c & fan but all air is currently going through the defrost. When I push any one of the buttons (there are no knobs) to change from defrost to dash vents or floor nothing happens. I'm not highly skilled but can probably figure this out with a little help. I've seen a number of posts on similar problems but the responses were mostly "I have the same problem" and no concrete answers. So, is there anyone here that can offer some suggestions or fixes? Plus maybe someone could offer a web link to the locations of the components that may be at fault?

  2. #2

    Default

    Well, you could have a bad pushbutton assy, you could have a fuse/power problem to the control module, the actuator doors could be stuck, or the actuator drive motor could be bad.
    I'd look for any blown or missing fuses, but I'm betting that if you can control the fan/heat/ac on-off, you are probably ok with power to the unit.
    That leaves bad buttons, bad control unit, or jammed linkage in the air housing, or bad motor that connects to the linkage, or a bad wire connection anywhere in-between.

    I suppose that if you can get to the actuator motor, check the wire connections to it. It's located on the left side(drivers side by the gas pedal) of the air duct assy above the floor outlet. This controls the air flow for the defrost/dash vents/floor vent.

    Here's a generic duct layout.
    http://www.gmpartseast.com/Page_Prod...=52C&Year=1990



    This should be a more detailed layout of the duct assy itself.
    You will be wanting to look at part #24 where it connects to #28 and #29.
    http://www.gmpartseast.com/Page_Prod...=52C&Year=1990

    If these diagrams aren't quite right, go the site home page and put in your specific vin and then look from there.

  3. #3

    Default

    with the push button systems like the 88-94 trucks have you will get a flashing display when a actuator has a fault, stuck on defrost i would bet to be the linkage above the petal, common for the plastic slider pieces to fail or just fall out leaving the steel parts to just flop around
    my 88 sas "mudwasp"
    88 chevy k2500, started as reg cab lb, now reg cab shortbox, sas 17'' of lift, 52'' front springs f.i. bbc , 79 dana hp 60 chevy outers, 14bolt ff spooled divorced 205 and cut 40'' gumbos
    1998 k3500 gmc crew cab dually L65 6.5TD 4l80e with a couple of mods

    bouncing truck avatar creator

  4. #4

    Default

    i had same problem. i went to junk yard and got another pushbottun assy. and it fixed it.

  5. #5

    Default

    It is probably a vacuum leak. IIRC, the door in the ducts operates on engine vacuum. When there is a leak or if the line is plugged, it will always default to defrosters. Look for a rigid vacuum line on the passenger's side around the hood hinge. Oftentimes, the hinge will rub against the line and wear a hole into the line. I have had this happen on several trucks and the vacuum line was ALWAYS the culprit!
    "It went together didn't it? Well then there has to be a way to take it apart!" - Me.

    Check out my image gallery HERE.



    "The true measure of a man is how he treats someone who can do him absolutely no good." ~Samuel Johnson (1709-1784)

  6. #6

    Default

    Quote Originally Posted by moogvo View Post
    It is probably a vacuum leak. IIRC, the door in the ducts operates on engine vacuum. When there is a leak or if the line is plugged, it will always default to defrosters. Look for a rigid vacuum line on the passenger's side around the hood hinge. Oftentimes, the hinge will rub against the line and wear a hole into the line. I have had this happen on several trucks and the vacuum line was ALWAYS the culprit!
    no gm truck uses vacuum since the end of the 73-87 body style, the gmt400(88-98 body) is all electric with the exception of the non a/c trucks, those are cable operated blend doors but still no vacuum.
    Last edited by outalne94z71; 03-04-2012 at 03:46 AM.
    my 88 sas "mudwasp"
    88 chevy k2500, started as reg cab lb, now reg cab shortbox, sas 17'' of lift, 52'' front springs f.i. bbc , 79 dana hp 60 chevy outers, 14bolt ff spooled divorced 205 and cut 40'' gumbos
    1998 k3500 gmc crew cab dually L65 6.5TD 4l80e with a couple of mods

    bouncing truck avatar creator

  7. #7

    Default

    That's interesting. While I never had that issue on a Silverado, my '97 Express van DID have that problem and it was vacuum related. Since they were so similar, I just assumed that the trucks used the same system.
    Last edited by moogvo; 03-04-2012 at 07:52 AM.
    "It went together didn't it? Well then there has to be a way to take it apart!" - Me.

    Check out my image gallery HERE.



    "The true measure of a man is how he treats someone who can do him absolutely no good." ~Samuel Johnson (1709-1784)

  8. #8

    Default

    you can try a google youtube search

Similar Threads

  1. A/C Blower Stuck In Defrost....Help???
    By Oakley10289 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 4
    Last Post: 05-06-2010, 10:31 PM
  2. defrost problems..help?
    By Silverado1500 in forum Chevy Silverado Forum (GMC Sierra)
    Replies: 0
    Last Post: 12-17-2009, 03:57 PM
  3. Defrost CFM
    By Six point in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 2
    Last Post: 10-20-2009, 10:19 PM
  4. Defrost not working
    By budfreak in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 6
    Last Post: 10-05-2009, 02:27 PM
  5. 03 silverado goes to defrost
    By danduf98 in forum Audio, Video & Gadget Tech
    Replies: 0
    Last Post: 08-07-2008, 12:52 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •