GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Default 91 S-10 truck wont start.

    Hello everyone,

    I have a 1991 chevy s-10 4x4. It has a 4.3L tbi. Recently was driving down the highway and started to cut out on me while driving. I could get up to 40 mph if I didnt use a lot of throttle but as soon as i would give it more than an 1/8 of the gas pedal it would start cutting out again. Limped it back to my house and parked it. A few hours later i went to start it and all it did was turn over and over again and finally started but sounded like it didnt really want too. Parked it for the week until i had time to look at it and now it wont start. Just turns over and over again and wont fire. Fuel pumps working and im getting fuel to both the injectors. Replaced plugs, cap and rotor but did not replace the wires and I am also getting spark to the plugs. I even poured some gas down the butterflies which would have given it more than enough fuel to ignite and fire but still turned over and over again. So, im stumped! Plz help if you have any ideas. Thanks for your input!

    ---------- Post added at 02:12 PM ---------- Previous post was at 02:09 PM ----------

    also thought it may have been flooded so it sat in my shop for over 12 hours and still does the same thing... just turns over and over

  2. #2

    Default

    sounds like my 89 s10 i got rid of. i didnt know on mine a quarter tank was really empty. so you were driving along and it suddenly did it or was a slight to severe. did you notice anything prior. usually spark and fuel means go. are you getting spark to all plugs. maybe your ignition module is gone south i read somewhere on one of my escapades a code 42 was est witch for short a bad module. they i believe control spark timing when cranking if i remember correctly if its not working right it could be sparking halfass or cutting in and out during cranking. how did it run during an idle. rough or smooth.replaced my ign module today on my 94 1500. like a whole new truck.

  3. #3

    Default

    well during an idle it ran fine. Its weird because it has been a very dependable s-10 for many years and with general maintenance it has always ran fine. The only thing is that for the past few years when it would hit between 33-38 mph or so it would start to jerk a bit and when u would let off the gas and get back into it, it would come out of it. its weird because it just happened all of a sudden when i was driving it. It started jerking bad and couldnt pick up speed unless u took it slow with very light throttle. Then when I parked it and tried to start it again it turned over and over again until it finally started, which it really didnt want to. I pulled a plug off both sides of the block and checked for spark and it seemed to have good spark, atleast enough to start the truck. Im starting to think that it might of skipped a tooth and might be out of time,.. but not sure. Its a stumper! haha. Im also considering that it might be just getting tired and needs to be put to rest...

  4. #4

    Default

    true theve been good ol trucks for years. if its a throttle problem see if your egr is screwed up. pull the hose off it and plug it with something. its worth a try. its caused me surging, pinging, dying severe rpm drop and stalling and surging at highway speeds and the other day a really loud backfire like a reaaaaaaly loud one right next to one of them we buy gold sign holders. scared the hell outta him.

  5. #5
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Madison Lake, MN
    Posts
    16

    Default

    Timing check is a great place to start. Ignition coil or module could also be at fault, even though spark looks good out of the cylinder it may bee too weak to ignite under compression.

    Good Luck

  6. #6

    Default

    hahahaha.. thats funny. well thanks for your input and i will keep you posted if i figure something out. Thanks!

  7. #7

    Default

    My 2.8 [88 longbed S10] acted like this when the cat plugged up...
    Still Loyal to GM after all these years...:shocked:
    2006 Impala LT 3.5L
    2005 Silverado WT small cab/longbed 4x4 4.3L V6
    1999 Grand Am 3.4L in TX w/ our youngest
    1993 GMC Jimmy 4.3L 4 door 4x4 'Ole Rusty' - 'SOLD'
    1988 S-10 small cab/longbed HT3.4L Crate Engine
    1970 Nova 250 I-6, factory 3 sp floor shifter.
    1968 Chevelle 'Nomad' Wagon 250 I-6 w/ 3 on da' tree.

  8. #8

    Default

    It was a combination between the ignition module and the coil. Starts up and runs better than it has for years and also got rid of the studder at 35-40 mph. Thanks for all you input everyone.

  9. #9

    Default

    good to hear you got it goin agian. sometimes just some of the simplest things cause issues. im sure a new set of plugs and a cap rotor and wires would make it run real well. if you had a weak spark for so long your plugs might be nasty. just a thought.

Similar Threads

  1. 94 Cherverolet Truck wont start
    By SEB in forum Chevy Silverado Forum (GMC Sierra)
    Replies: 6
    Last Post: 04-24-2010, 07:31 PM
  2. truck wont start.........
    By NORMSCOLORADO in forum Chevy C/K Truck Forum
    Replies: 4
    Last Post: 04-08-2010, 01:09 PM
  3. truck wont start
    By irishjoeybags in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 1
    Last Post: 03-28-2010, 03:35 PM
  4. My truck wont start HELP.
    By dustintreibel in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 3
    Last Post: 03-13-2009, 10:49 AM
  5. My truck wont start
    By dustintreibel in forum Performance & Fuel
    Replies: 4
    Last Post: 03-11-2009, 11:58 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •