GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Bouncing Speedo

  1. #1
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bancroft IA
    Posts
    17

    Default Bouncing Speedo

    While driving today the speedo in my 92 k1500 w/5.7 started bouncing at first was bouncing between 60 and 80 then started bouncing between 0 and 80 not sure what the deal is with it can someone help before I go bald from frustration...

  2. #2

    Default

    Try lubing the speedo cable.
    I would use graphite to lube it with, dry lube works best with these type cables.
    You'll probably have to remove the cable at the back of the cluster and shoot graphite into the cable housing.
    Sometimes you can get away with shooting graphite into the cable at the other end at the transmission connector and the graphite will work it's way up the cable, but this isnt a guarantee.
    If you do attempt to lube it from the transmission end check the speedo gear while you have it disconnected for any nicks or chewed teeth.

  3. #3
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bancroft IA
    Posts
    17

    Default

    Looked at the tail shaft it has an electrical plug didn't find a cable. The speedo is acting like a tach

  4. #4

    Default

    I thought 92 was still a cable drive, hmmmmmm.
    Might be the transducer then, unless you have a bad connection.

  5. #5
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bancroft IA
    Posts
    17

    Default

    not sure I unplugged the connector at the tail shaft the needle dropped. When I plugged it back in the needle started bouncing again. Really dont want to take it in for this have a road trip coming up and need the truck in working order and safe...

  6. #6
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bancroft IA
    Posts
    17

    Default

    not sure I unplugged the connector at the tail shaft the needle dropped. When I plugged it back in the needle started bouncing again. Really dont want to take it in for this have a road trip coming up and need the truck in working order and safe...



  7. #7

    Default

    It's probably just a bad speed sensor/dirty connector then.
    ...
    ....

  8. #8
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bancroft IA
    Posts
    17

    Default

    cleaned the connection on both the sensor and the harness still bounces....

  9. #9

  10. #10
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bancroft IA
    Posts
    17

    Default

    Its close but the speedo does not react to the turn signal. The speedo starts bouncing as soon as the truck is started and put in gear. This morning truck didnt want to start fuel pump turns on but no fuel at the injectors recently installed new fuel filter.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Bouncing/Incorrect speedometer
    By knexster in forum Chevy C/K Truck Forum
    Replies: 18
    Last Post: 05-20-2012, 08:36 AM
  2. bouncing oil guage
    By attaboy in forum Chevy Silverado Forum (GMC Sierra)
    Replies: 6
    Last Post: 10-05-2011, 02:31 PM
  3. Oil pressure guage bouncing all over
    By jmaxe444 in forum GM Powertrain
    Replies: 2
    Last Post: 02-03-2011, 08:33 PM
  4. towing with a 1500 4.8, bouncing ideas around
    By superUPer in forum Chevy Silverado Forum (GMC Sierra)
    Replies: 6
    Last Post: 08-09-2010, 09:53 PM
  5. Fuel Guage bouncing around......
    By iceman68 in forum Audio, Video & Gadget Tech
    Replies: 21
    Last Post: 04-02-2009, 11:03 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •