GM Truck Club
THE PREMIER CHEVY TRUCK & SUV FORUM
Founded in 2004 ~ We're the #1 Chevy Truck & SUV Forum.
Silverado & Sierra | Tahoe & Yukon | Suburban & Yukon XL | SUV & CROSSOVER
Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 31 to 32 of 32
  1. #31
    Jr. Apprentice
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Apache Junction, AZ
    Posts
    17

    Default

    Sorry to run off for a few days. I needed some time to reflect... Actually, I needed to step back from the problem for a bit, since I found out that I had been checking the wrong connector!!!

    Today, I got out and restarted the troubleshooting: checked the relay pin 85 for continuity against the REAL C3 pin1. Perfect continuity, so no short in that wire as I had previously determined. To verify, I hooked the C3 connector back up after pulling the pin1 wire out of it: no power to the relay. Then I shorted the pin1 wire to ground, and it triggered the relay. The problem was definitely with either the VCM or the wire to the L/P switch. Then, I tested the wire from the VCM to L/P switch for continuity(perfect) and for a short to ground(none existed). Finally, I had the answer you've been saying all along, bazar01: the VCM is the problem. Called a local junkyard and a couple of hours later had a new(used) VCM. Ran the VCM auto learn procedure and a half hour later my A/C compressor clutch relay problems were solved!

    Now I have identified a couple of additional problems.

    The related ones are:
    1) The light on the A/C switch on the dash control is intermittent, but does not correlate to the actual A/C system(A/C works fine when the light is on or off).
    2) The blower gives nice cold air but after a while, a door near the blower(not sure which one) moves and blocks the air flow. It is still cool out the vents, so probably not the blend door. The recirc door seems to work normally when the button is used(we can hear it working but haven't gotten under it to verify). It doesn't seem to come out of the floor vents, so it's probably not that door, but the flow is reduced though the dash vents by ~90%. I'm stumped at this one. My immediate idea was that something is inside the blower assembly which is getting sucked into the airflow after a time. Once it's there, it won't let go unless the air is turned off for a while, which makes for an uncomfortable ride.

    I'm hoping that replacing the climate control panel will fix both of these issues, but would like some verification before I spend the money.


    The unrelated issue is: when I installed the new(used) VCM and ran through the auto learn, there was a noise that I hadn't heard before... ever. I traced it to the A.I.R. pump running in the spare battery tray on the driver's side. Never even noticed it before, but definitely never heard it run prior to today. I assume the old VCM had a short in the control for that as well. I did some research on it and found that it is supposed to run until the system goes into closed loop(warms up to normal temperature). The problem is, it doesn't seem to shut off. I checked with my UltraGuage to see when it went to closed loop, pulled over and it was still running. I don't have a problem with it working normally but if it is bad, I want to fix the problem. Am I testing it correctly, or is there a more effective way to make sure it is working right?

    At least I sorted out the original problem. I wanted to update this thread with the fix, in case someone else has the same issue, since there isn't much to be found about this problem on the WWW. Thanks to all who chimed in!!

  2. #32

    Default

    Quote Originally Posted by azaviator View Post
    Sorry to run off for a few days. I needed some time to reflect... Actually, I needed to step back from the problem for a bit, since I found out that I had been checking the wrong connector!!!

    Today, I got out and restarted the troubleshooting: checked the relay pin 85 for continuity against the REAL C3 pin1. Perfect continuity, so no short in that wire as I had previously determined. To verify, I hooked the C3 connector back up after pulling the pin1 wire out of it: no power to the relay. Then I shorted the pin1 wire to ground, and it triggered the relay. The problem was definitely with either the VCM or the wire to the L/P switch. Then, I tested the wire from the VCM to L/P switch for continuity(perfect) and for a short to ground(none existed). Finally, I had the answer you've been saying all along, bazar01: the VCM is the problem. Called a local junkyard and a couple of hours later had a new(used) VCM. Ran the VCM auto learn procedure and a half hour later my A/C compressor clutch relay problems were solved!
    Glad you got it figured out.

    You did very well on your electrical troubleshooting.

    I was about to suggest that you pull out wire to pin 1 of C3 connector and basically short it to ground and see if the relay pulls in, but I hesitated because I did not know if you have the tool to push out the pin and may end up damaging the connector and pin. But you managed to pull it out. Hats off to you.

    As far as the air dampers, there could be servos or vacuum control valves operating the air dampers inside the blower/evaporator assembly that are not functioning properly.

    Good luck.
    2011 Chevy Silverado LT 4WD 25k miles
    2001 Suburban 2WD, 5.3, V8 176k miles
    1993 964
    1996 318TI

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234

Similar Threads

  1. passenger rear brake light stays on when brakes arent engaged
    By jordanr1987 in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 2
    Last Post: 08-11-2011, 03:35 PM
  2. 2003 Suburban 4WD clicks when engaged
    By POSCamaro in forum GM Powertrain
    Replies: 7
    Last Post: 02-28-2011, 04:02 PM
  3. PTO is ON, does this mean 4WD transfer case is engaged?
    By GlitchMobile in forum GM Powertrain
    Replies: 0
    Last Post: 11-17-2009, 08:31 PM
  4. G80 always engaged in 4x4 HELP
    By Madman in forum GM Powertrain
    Replies: 8
    Last Post: 08-16-2009, 10:47 PM
  5. 4 x 4 blows fuse when engaged
    By ghostracer in forum General Chevy & GM Tech Questions
    Replies: 0
    Last Post: 09-28-2008, 03:46 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •