White smoke on start up

Discussion in 'Chevy Avalanche Forum (Escalade EXT)' started by Dctackett10, Mar 8, 2014.

  1. Dctackett10

    Dctackett10 Member

    Guys I need some help. I have a 2008 avalanche LT with close to 120,000 miles on it.

    i have just notice after starting my truck there is a white grayish smoke coming from the exhaust pipes. The smoke is very noticeable but isn't a lot that you can't see or anything like that. It will smoke for about 3 minutes and then about 30 seconds after driving it. The check engine light isn't on and I haven't notice any problems in performance wise.


    I don't think it's water or condensation because it does it when it's about 60 degrees outside. I just recently changed the oil pressure sensor, you think it could be something with that.

    Checked all the fluids level, they where fine. Oil might of been a quart low. Just changed the oil and put 10W30 in it instead of the 5W30 that I have been using.

    Any my idea what could be causing it to just start smoking like that at start up, it's not effecting performance. It's just embarrassing when I start the truck up?

    help please!!
     
  2. Enkeiavalanche

    Enkeiavalanche Rockstar 4 Years ROTM Winner 5000 Posts

    You are in Trouble you are out of warranty and sounds like you have the Oil Conception case Look it up on here There are a few people like me who had it.. Mine was fixed at 86K

    And Welcome..
     
  3. Dctackett10

    Dctackett10 Member


    Well I renewed the warranty for upto 200,000 miles. But I think it's power train only. Does this fall into that category. Sorry. I'm a noob at mechanic parts lol

    but. What you mean. Look it up on here, what do I need to type in?

    Thanks for the reply
     
  4. Enkeiavalanche

    Enkeiavalanche Rockstar 4 Years ROTM Winner 5000 Posts

  5. Dctackett10

    Dctackett10 Member

    It says invalid link
     
  6. Enkeiavalanche

    Enkeiavalanche Rockstar 4 Years ROTM Winner 5000 Posts

  7. Dctackett10

    Dctackett10 Member

    How long after the white smoke on start does the problems start to follow. As for mine. Right now. It's just a bit of little white smoke when it starts up. There's no problem when driving it. Not using much oil either

    i just changed the oil. Gonna monitor it through out until next oil change.

    Could it just be the valve seals. Or do you think in wasting my time with that

    - - - Updated - - -

    I recently just changed the oil pressure sensor cause it went out. You think they could be a problem due to that?
     

Share This Page

Newest Gallery Photos