GM Truck Club Forum banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #1
Hello everyone, I have a 1999 Yukon 4WD with 271,598 mile on it. After driving it 30-50 miles it stalls and or begin jerking. If I shut the engine off for five minutes or so start back to traveling it will run for another 20 or 30 mile and the problem continue. If driving short distances shut it off you will never know that the problem exist at this point. I have noticed a whining sound after starting it up first morning or when cold, it's also noticable after it's been running for awhile but not all the time or it's not that noticable. Has anyone had this problem? I like to thank you in advance for any information you can provide.
 

·
Registered
Joined
·
8,623 Posts
Hi Wallma, welcome to the GM Truck Club. Your running problem kind of sounds like a fuel delivery problem, & I think the whining noise you're hearing might be the fuel pump. This can be caused by a faulty pump itself, or could be caused by a plugged fuel filter which is causing the fuel pump to overwork & overheat from trying to pump fuel with a restricted filter. Can you determine exactly where this whining noise is coming from? Does it sound like it is inside the fuel tank?
 

·
Registered
Joined
·
527 Posts
Welcome to the club...
 

·
Registered
Joined
·
1,700 Posts
I would suspect the power source to the fuel pump is failing. These trucks have two spots in the circuit that are troublesome. The root problem is that the physical electrical connections are too small. After hours of running, the connections heat up. Each time they heat up, they lose a little spring tension. As they lose tension, they will overheat even faster. Eventually they get to the point that they will actually start to arc. As the connections deteriorate, the pump receives less and less voltage causing failure. The failed connections are often why the pumps fail.

The first one is easy to get too. Open the relay/fuse box on the drivers side fender. The fuel pump relay is the top left when standing at the side of the truck. Pull the relay and inspect it and the the socket. You will likely see burn marks and/or melted plastic. I removed mine and installed a stand alone relay on the firewall instead. The other trouble spot is at the fuel pump itself. If you have an original style plug, the pins are very small and susceptible to overheating and burning.
 

·
Moderator
Joined
·
1,536 Posts
Moved to General Tech to get better exposure for the question.

BTW, I'd second checking fuel delivery. Probably the first thing I'd do would be to put a fuel pressure gauge on it and see if the system is generating the correct pressure (should be around 60 psi)
 
1 - 5 of 5 Posts
Top