GM Truck Club Forum banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
I have a 2000 silverado ext 4x4 5.3l that I have been having a little
problem with.

A few days ago I was driving and noticed the battery light come on and
the volts gauge was reading around 10 -11volts. I turned off all
accessories and headed her for home.

Once home I took the battery (delco factory) to Canadian tire for them
to test it. It tested ""replace". So I did with a new 875cca terminator
battery. When I installed the new battery the truck started fine but I
noticed the battery warning light was still on. I let it run for 20min
or so to see if it would charge. (or what ever was wrong might
magically fix itself) The light didnt go out so I tried some of the
accessories to put a load on it. The wipers and blower motor ran but
noticeably slowly.

I just decided to let the truck run with all accessories off. The
battery light didn't go out so after running for 1/2 hour or so I shut
off the truck and the the battery now shows 11.7V across the terminals.

I charged the battery back up to show 12.6V across the terminals.

Then I started the truck and checked the voltage across the terminals
with the truck running (no access on at all)......11.3V....What
the.....and the bleeping battery warning light is still on.

I tried revving the truck to 2000-2200 rpm (no access on at all) and
the voltage across the battery went up to 11.49 at one point but it
also fluctuated down to 11.27 also....

Does this sound like a new alternater to go along with my new
battery???? What are the odd that both the battery and alternator would
crap on the same day???

PS. I have never had another issue with this truck until this
 

·
Premium Member
Joined
·
1,625 Posts
It’s more possible the alternator was the problem and that’s what killed the first battery.

If it’s not putting out 13 Volts to the battery them the alternator is most likely bad.

Drive it with no accessories on for 20 min. and if you can find a voltage gauge that just plugs into your cigarette lighter see what that reads at speed.

But it really sounds to me like your alternator was the real problem that killed the battery.

Unless you have a bad connection between the battery and ground, at the battery or at the ground.

Or from the pos. to Starter, check all connections.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #3
I had already taken off and cleaned all connections.............looks like I need an alternator. Thanks.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,625 Posts
Before you go and just buy a new alt. take it off and have it tested.

Most parts stores do it for free.
 

·
Administrator
Joined
·
4,886 Posts
I've done that in the past, almost certain that it was an alternator that was going out, but it ended up being some other electronic component.
 
1 - 5 of 5 Posts
Top