GM Truck Club Forum banner

Problem z konsolą sufitową

89K views 36 replies 27 participants last post by  drg  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć,

Mam Silverado 1500 z 2018 roku, a konsola podsufitowa, w której znajdują się lampki do czytania map i uchwyt na okulary przeciwsłoneczne, zaczyna się odrywać.

Brzmi również tak, jakby śruba lub klips wpadły do konsoli i za każdym razem, gdy skręcam w ciężarówce, ta mała śruba toczy się, wydając irytujący dźwięk.

Jestem pewien, że to prosta naprawa, ale jestem wystarczająco daleko od dealera, że wolałbym naprawić to sam, zamiast oddawać go do prostej usługi gwarancyjnej.

Jak zamocowana jest ta konsola podsufitowa? Zakładam, że jest kilka klipsów, które ją trzymają i może śruba (ta, która, jak podejrzewam, wypadła i się toczy). Dołączyłem zdjęcie, aby pokazać, gdzie zaczęła się odrywać od dachu.

Dzięki,

Nick

Attachments

#2 ·
Nick, jeśli to tylko luźna śruba, dokręć ją; ale jeśli to zawias, a niewiele mogę powiedzieć po twoim zdjęciu, radzę zabrać to do dealera. Jeśli coś odpryśniesz, zarysujesz lub, co gorsza, złamiesz, gwarancja może zostać unieważniona.

#4 ·
Głównym problemem jest to, że śruba wypadła i wpadła do obszaru konsoli.

W końcu znalazłem film, który dokładnie pokazuje, czego szukałem. Musiałem tylko zdjąć osłonę pokazaną na filmie, a następnie udało mi się zlokalizować śrubę, która wypadła i włożyć ją z powrotem na swoje miejsce.

Twój post bardzo mi pomógł, miałem ten sam problem w moim silverado 2018, obie śruby wypadły, po prostu je zamontowałem tam, gdzie powinny być. Bardzo łatwe do naprawienia, jeśli znasz główny problem, na początku myślałem o użyciu kleju lub czegoś podobnego.

#12 ·
Witaj, mam Silverado 1500 z 2018 roku, a konsola nad głową, w której znajdują się lampki do map i uchwyt na okulary przeciwsłoneczne, zaczyna się odrywać.

Brzmi również tak, jakby śruba lub klips wpadły do konsoli i za każdym razem, gdy skręcam w ciężarówce, ta mała śruba toczy się, wydając irytujący dźwięk.

Jestem pewien, że to prosta naprawa, ale jestem wystarczająco daleko od dealera, że wolałbym sam to naprawić, zamiast oddawać do serwisu gwarancyjnego.

Jak mocowana jest ta konsola nad głową? Zakładam, że jest kilka klipsów, które ją trzymają i może śruba (ta, która, jak podejrzewam, wypadła i się toczy). Dołączyłem zdjęcie, aby pokazać, gdzie zaczyna się odrywać od dachu.

Dzięki,

Nick

#13 ·
Ta śruba wypadła, znalazłem ją toczącą się wewnątrz osłony.
Witaj, mam Silverado 1500 z 2018 roku i konsola nad głową, w której znajdują się lampki do map i uchwyt na okulary przeciwsłoneczne, zaczyna się odłączać.

Jestem pewien, że to prosta naprawa, ale jestem wystarczająco daleko od dealera, że wolałbym naprawić to sam, zamiast oddawać do serwisu gwarancyjnego.

Jak zamocowana jest ta konsola nad głową? Zakładam, że jest kilka klipsów, które ją podtrzymują i może śruba (ta, która, jak podejrzewam, wypadła i się toczy). Załączyłem zdjęcie, aby pokazać, gdzie zaczyna się odrywać od dachu.

Dzięki,

Nick
Tak, 1 śruba to wszystko, co ją trzyma!

#18 ·
Nie mając żadnej z tych ciężarówek, nie mam pojęcia, gdzie znajduje się ta śruba, więc mogę poinformować mojego kuzyna o tym problemie. Czy ktoś może zrobić zdjęcie zewnętrznej części czegokolwiek to jest? Rozumiem, że to konsola sufitowa... ale gdzie dokładnie?

Dzięki wam wszystkim.

Al

#37 ·
Myślę, że śruby są ułamane wewnątrz tego małego otworu podziałowego. Mój jest nieco inny niż drugi film na tym wątku. Myślę, że muszę po prostu pociągnąć, aby zdjąć całą jednostkę. Chyba powinienem jeszcze raz obejrzeć filmy lol.
View attachment 171401
Czy kiedykolwiek udało ci się rozgryźć, jak usunąć tę cholerną konsolę? Mój 2019 3500 HD wygląda dokładnie tak samo jak twój, bez śruby T10, wierzę, że są teraz nitowane. Czarny plastik tuż obok nich wygląda jak zakładka, którą trzeba zwolnić, ale jeszcze mi się to nie udało.

Dzięki z góry za wszelkie wskazówki.

#26 ·
GM musiał wykonać kiepską robotę zabezpieczając śruby mocujące w konsoli sufitowej. Od około roku doświadczam również tego samego problemu (luźna śruba, która brzmi jak tocząca się kulka). Zabrałem go z powrotem do mojego dealera, ponieważ tylna część konsoli sufitowej się poluzowała. Wspomniałem o problemie z toczącą się śrubą. Naprawili poluzowanie, ale nie zajęli się problemem z toczącą się śrubą. Ponownie usłyszałem luźną śrubę po opuszczeniu salonu.

Doceniam również te posty, ponieważ sam rozwiązuję problem. Obejrzałem kolejny film na YouTube o tym, jak usunąć konsolę sufitową i pokazywał on usuwanie dwóch śrub T-10, ale mój model nie miał takich śrub. Użyłem latarki i w końcu zauważyłem jedną małą czarną śrubę z łbem krzyżakowym wewnątrz konsoli sufitowej. Odkryłem, że tylko jedna śruba mocuje konsolę i znalazłem drugą śrubę, jak wszyscy odkryliście, luźną w plastikowej obudowie konsoli. Jedynym problemem, na jaki natrafiłem, było trudność z poluzowaniem całej konsoli, ale ostatecznie mi się to udało.

To, co odkryłem jako przyczynę poluzowania jednej ze śrub, to fakt, że obszar nad otworem na śrubę uderzał o metalową obudowę. Ta dziwna sytuacja uniemożliwiała całkowite wkręcenie się śruby. Druga lokalizacja otworu na śrubę nie miała tego problemu. Była to oczywiście wada produkcyjna i produkt słabej kontroli jakości.

#31 ·
To jest trochę zabawne! Mam Silverado z 2018 roku. Dokładnie ten sam problem! Przez długi czas myślałem, że coś jest luźne w desce rozdzielczej! Siedzisz po stronie pasażera i brzmi to tak, jakby było obok przedniej szyby przed kierowcą. Siedzisz po stronie kierowcy i brzmi to tak, jakby było obok przedniej szyby przed pasażerem!!!

#32 ·
Świetny wątek! 2018 GMC Sierra i moja śruba wypadła dziś rano w drodze do pracy. Wyszukałem problem w Google i od razu znalazłem ten wątek. Zajęło mi to około 2 minut, żeby przeczytać posty, 3 minuty, żeby obejrzeć początek filmu i 5 minut, żeby naprawić, kiedy wróciłem do domu. Najwięcej czasu zajęło mi wzięcie narzędzi i odłożenie ich. Jesteście wspaniali!

Dla mnie prawa śruba poluzowała się i wypadła po około 23 000 milach. Ponownie zamontowałem tę śrubę z Loctite. Lewa śruba również była luźna, ale jeszcze nie wypadła. Dostęp do niej był nieco trudniejszy ze względu na plastikowy panel i otwór dostępowy. Po prostu ją dokręciłem, ale nie dodałem Loctite, aby uniknąć ryzyka upuszczenia/zgubienia śruby.